De vereniging

De E.H.B.O. vereniging Susteren is opgericht op 15-09-1959. Het doel dat de vereniging zich heeft gesteld is om personen vertrouwd te maken met de eerste hulp aan slachtoffers in en rond de huishouding, op de openbare weg en ook op werk gebied.

Deze eerste hulp is in de jaren van oprichting tot heden vaak gewijzigd, en niet alleen hoe men moet handen maar ook waarmee men werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slagaderlijke bloedingen die werden afgebonden tussen de wond en het hart. Tegenwoordig heeft men daar voor het traumazwachtel en is afbinden uit ten boze. Ook de reanimatie heeft in de laatste jaren een enorme sprong voorwaarts gemaakt. In het begin werd reanimatie alleen maar gedaan door specialisten, er was zelfs een aparte ambulance “de cardilance” toen ook door verpleegkundige en nu door de burgers. Om die kennis aan te leren en de veranderingen bij te houden organiseren wij opleidingscursussen, en herhalingscursussen. De basis opleiding E.H.B.O. bestaat uit kennis van het menselijk lichaam, verbandleer, reanimatie en het gebruiken van het AED bediener. Het diploma wat men krijg na het slagen voor het examen is 2 Jaar geldig. In deze 2 jaar dient men voldoende lessen te hebben gevolgd om voor een verlenging van het diploma in aanmerking te komen.

De E.H.B.O Vereniging Susteren is aangesloten bij  Nationale Bond , Het Oranje Kruis  en de Nederlandse Reanimatieraad. Zie onder opleidingen voor verdere informatie. De opleidingen en herhalingscursussen worden gegeven in de openbare school “de Springdonk” aan de Schoutlaan 2 te Susteren.

Bestuur

Het dagelijkse bestuur van de EHBO Vereniging Susteren bestaat uit onze voorzitter, secretaris en penningmeester.